Deze 10 gerechten zijn te-gek!

Meld u aan voor de gratis reis-e-mail van Simon Calder voor deskundig advies en geldbesparende kortingen

Ontvang de reis-e-mail van Simon Calder

Een van ’s werelds meest spectaculaire natuurverschijnselen; in bepaalde periodes van het jaar verlicht het noorderlicht regelmatig de hemel van noordelijke landen die zich in de ‘aurorazone’ van de poolcirkel bevinden. De lichtshow vindt plaats wanneer elektronisch geladen deeltjes vanuit de ruimte de atmosfeer van de aarde binnendringen en schitterende vertoningen van groen, geel, paars en zelfs rood licht produceren. Dit is elk jaar zichtbaar in sommige gebieden van Europese landen zoals Finland, IJsland, Zweden en Noorwegen, terwijl er ook regelmatig waarnemingen zijn in delen van Canada en Groenland. Gelukkig voor de Britten hoef je niet per se naar deze landen te trekken om het noorderlicht te zien; Waarnemingen komen vaker voor in Groot-Brittannië, waarbij de lichten in februari 2023 tot aan Wiltshire te zien waren. Hoewel talloze Britse locaties de afgelopen jaren waarnemingen hebben gemeld, bevinden deze zich meestal in de noordelijke delen van de Britse eilanden. Het is moeilijk om precies te voorspellen wanneer en waar het spektakel zal verschijnen, maar we hebben een lijst samengesteld met de beste plaatsen waar je misschien het geluk hebt om het noorderlicht in Groot-Brittannië te zien.

Hebriden, Schotland

De lichten boven Skye in de Binnen-Hebriden (Getty Images/iStockphoto) Deze noordelijke archipel voor de westkust van Schotland bestaat uit honderden eilanden, opgesplitst in de Binnen- en Buiten-Hebriden. Hoewel de lichten te zien zijn in Skye en andere eilanden van de Binnen-Hebriden, kun je het beste de lichten zien in de Buiten-Hebriden, waarschijnlijk op de eilanden Lewis of Harris. De vlakke stranden en het platteland zijn geweldige uitkijkpunten, terwijl de afgelegen delen van de eilanden vrijwel geen lichtvervuiling kennen. Het is bekend dat de uitzonderlijk donkere lucht hier goed is voor sterrenkijken; zelfs als je de lichten mist, is de kans groot dat je de Orionnevel, de Melkweg en het Grote Andromedastelsel ziet. Het ‘seizoen’ loopt hier van september tot april, hoewel de aurora het meest voorkomt in de winter, wanneer de lucht in de late namiddag donker wordt. In februari organiseert het Isle of Lewis zijn eigen Dark Skies Festival, met evenementen zoals livemuziek, film en theater.

Shetland-eilanden, Schotland

De Shetland-eilanden zijn een goede Schotse bestemming voor lichtspotten (Getty Images/iStockphoto). Shetland, het meest noordelijke punt van heel Groot-Brittannië, ligt het dichtst bij de Noordpool en is een locatie waar de lokale bevolking een paar keer per jaar het noorderlicht kan zien. winter. Het afgelegen eiland ligt ruim 160 kilometer van het vasteland en herbergt tal van rustige landschappen en kustlandschappen, met tientallen plekken waar je mogelijk naar de lichten kunt kijken, ver weg van de lichtvervuiling van nabijgelegen nederzettingen. Het seizoen loopt hier van half oktober tot half maart, waarbij de winter opnieuw de beste tijd is om het fenomeen te proberen te zien (er is minder dan zes uur daglicht tijdens de kortste dagen). Hoewel er tijdens uw verblijf geen lichtshows gegarandeerd zijn, maken het spotten van dieren in het wild, wandelen en het verkennen van de steden de teleurstelling ruimschoots goed als de aurora zich niet voordoet. Lees meer over reizen naar Groot-Brittannië:

Cairngorms, Schotland

De Cairngorms zijn de thuisbasis van een gebied van het International Dark Sky Park (Getty Images/iStockphoto). Het grootste nationale park van Groot-Brittannië is een andere Schotse bestemming waar u mogelijk het noorderlicht kunt zien. Het park is de thuisbasis van Ben Nevis, de hoogste berg van Groot-Brittannië, en een van de Britse International Dark Sky Parks (gebieden die bekend staan ​​om “het bezitten van een uitzonderlijke of onderscheidende kwaliteit van sterrennachten”). Dit gebied ligt rond het Glenlivet Estate en vormt het Tomintoul- en Glenlivet-park. Een gebied met “opmerkelijk donkere luchten”, de regio is het hele jaar druk dankzij de enorme hoeveelheid wildernis om te verkennen en wilde dieren om te zien. Hoewel bergen en heuvels het uitzicht kunnen belemmeren, zijn er tussen half oktober en half maart genoeg donkere gebieden die perfect zijn om de lichten te zien (vooral die dichter bij de kust, waar het uitzicht minder snel wordt onderbroken door wolken).

Yorkshire Dales, Engeland

Het gebrek aan lichtvervuiling maakt de Yorkshire Dales een geweldige plek om de aurora te spotten (Getty Images/iStockphoto) Met een noordelijke, lichtvervuilingsvrije locatie als gouden standaard voor het zien van het noorderlicht in Groot-Brittannië, zijn de Yorkshire Dales een vaak voorkomende plek. -levensvatbare bestemming. De aurora werd hier pas in april 2023 gezien; Het park is een van de Dark Sky-reservaten in Engeland en het grootste van Groot-Brittannië, en zal in februari 2024 samen met het North York Moors National Park een gezamenlijk Dark Skies Festival organiseren. Het heeft vier Dark Sky Discovery-locaties (landelijk aangewezen vanwege “goede zichtlijnen) of the sky” en een gebrek aan lichtvervuiling), die zich bevinden in het Buckden National Park Car Park, Tan Hill Inn en de bezoekerscentra van Hawes en Malham National Park. Volgens de website van het park kun je op heldere nachten maar liefst 2.000 sterren, de Melkweg en zelfs het internationale ruimtestation zien. De Perseïden-meteorenregen vindt plaats in augustus, maar de beste tijd om de Lichten te zien is nog steeds tussen september en maart. Vergeet niet om je warm aan te kleden en eventuele aurora-updates online of op speciaal speciale apps te volgen.

Northumberland, Engeland

Het noorderlicht boven de vuurtoren van Bamburgh (Getty Images/iStockphoto) Een ander internationaal Dark Sky Park, Northumberland’s National Park, heeft naar verluidt de donkerste hemel van Groot-Brittannië (en is dus ook een uitstekende plek om sterren te kijken). Hoewel het op een zuidelijkere breedtegraad ligt dan veel andere lichtvlekkenlocaties, is de aurora in het verleden waargenomen boven Hadrian’s Wall en Bamburgh, en de provincie zelf blijft een van de meest betrouwbare locaties om de vertoning in Engeland te zien. Lichten zijn hier meestal alleen zichtbaar na bijzonder sterke geomagnetische stormen, dus het kan een idee zijn om deze in de gaten te houden als u een bezoek plant. Ook hier kunnen de gebieden nabij de kust – zelf in een Area of ​​Outstanding Natural Beauty – beter geschikt zijn voor het zien van de aurora vanwege de aanwezigheid van minder wolken.

Snowdonia, Wales

Een sterke storm maakte de lichten zichtbaar in Snowdonia op deze foto (Getty Images/iStockphoto) Snowdonia, een van de drie Dark Sky-reservaten in Wales, beschikt ook over de hoogste top van het land, het grootste meer, een eigen gedeelte van de bergbaan en 2497 kilometer aan openbare voetpaden . Het 823 vierkante kilometer grote park biedt op heldere nachten uitzicht op de Melkweg en de belangrijkste sterrenbeelden, met af en toe een vallende ster als compensatie voor de nachten waarin je een Aurora Borealis-show mist. Zoals op de meeste plaatsen in Groot-Brittannië is de kans groter dat je tussen oktober en maart de lichten ziet. Voor de beste uitzichten ga je naar de meren van Llyn Geirionydd en Llyn y Dywarchen of naar Ty Cipar, tussen Llan Ffestiniog en Ysbyty Ifan.

Lake District, Engeland

De heldere hemel boven Buttermere in het Lake District (Getty Images/iStockphoto) Hoewel beter bekend als een bestemming om te wandelen en gewoon te genieten van de vrede en rust van de omringende natuur, is het Lake District ook een van de beste plekken in Engeland om zie het noorderlicht.

Het gebied is ook een uitzonderlijke plek om sterren te kijken en streeft er momenteel naar om een ​​internationaal Dark Sky Reserve te worden. Hoewel de lichten hier zeldzamer zijn dan in Schotland, zorgen de achtergronden aan het meer voor een bijzonder dramatische omgeving als de lichten verschijnen, met uitstekende uitzichtpunten op Grizedale Forest, Wasdale, de Langdale Valley en Derwentwater. Lees onze beoordelingen van de beste hotels in Groot-Brittannië